SHBSS investeert in ontsluiten archief

Recent heeft het Nationaal Archief in Groot Brittannië documenten vrijgegeven die betrekking hebben op de bouw van de Birma Siam Spoorlijn. Rod Beattie en zijn team van TBRC zijn ze op het spoor gekomen. Het betreft registraties van de basis hospitaalkampen zoals Tha Sao, Chungkai en Nakom Pathom.

De informatie betreft onder andere naam en registratienummer van de krijgsgevangene, datum en reden waarom deze in het ziekenhuis is opgenomen en de datum van ontslag. Het totale archief bestaat uit 2.200 handgeschreven bladen. Engelsen, Australiërs en Nederlanders staan door elkaar heen, er is immers chronologisch geregistreerd op moment van opname. Dat maakt het zoeken naar specifieke Nederlandse namen een bijna onmogelijke zoektocht, een ware speld in een hooiberg.

Dankzij de financiële steun uit het fonds Van de Barselaar, maakt SHBSS het echter mogelijk om de Nederlandse namen uit het archief in te voeren in een database. TBRC huurt daarvoor een arbeidskracht in en zal zelf toezien op de kwaliteit. Dankzij dat databestand kunnen wij straks mensen die informatie zoeken beter helpen en ook informatie geven over mogelijke opname in de hospitaalkampen. De verwachting is dat het enkele maanden gaat duren voordat de informatie is ingevoerd.

2 Reacties

  1. John Boom
    Geachte SHBBS, Wat een bijzonder moment dat dit nu wordt vrijgegeven, geldt dit ook informatie betreffende de Pakan Baru en Changi kamp in Singapore, ik ben nog steeds zoekend naar meer informatie over mijn vader die daar gevangen heeft gezeten. Hopend meer te ontdekken over deze moeilijke en harde periode in zijn leven. Met vriendelijke groet John Boom
  2. Hoop dat er iets bekend word over. myn overleden broer R young

Geef je commentaar