Pelgrimsreizen … het persoonslijke verhaal

Als bestuur van SHBSS proberen wij mensen zoveel mogelijk te helpen bij reconstrueren van “het persoonlijke verhaal”. Het onderzoeken van het wat er met een krijgsgevangene, geliefde, bij de aanleg van de dodenspoorlijnen precies is gebeurd. Waar heeft hij gezeten, wat is hem overkomen? Het kennen van dat verhaal helpt om het plek te geven. Indrukwekkend is het als u in de voetsporen van uw familieleden kunt treden en ook de daadwerkelijke kamplokaties kunt bezoeken.

Sinds 2013 organiseert SHBSS elke 2 jaar een pelgrimsreis langs het Thaise deel van de Birma Siam Spoorlijn. We bezoeken daar de erevelden, reizen van Kanchanaburi naar Sangklaburi langs de overblijfselen van de spoorlijn en bezoeken Nederlandse kamplokaties.

 

SHBSS pelgrimsreis 2017 

Tijdens de reis van november 2017 hebben we dagelijks een verslag gemaakt en op de SHBSS-internetsite gezet. Zo konden de thuisblijvers meeleven met de reizigers. Onderstaande link leidt u naar de 10 dagrapporten van deze reis.

Verslag van de Pelgrimsreis langs de Birma Siam Spoorlijn, van 16 november tot en met 26 november 2017.

Een van de reizigers van 2017, John van Nimwegen, heeft een mooie videoimpressie van de reis gemaakt die u hieronder kunt bekijken.

 

 

SHBSS pelgrimsreis 2019

De 2019-editie van de SHBSS pelgrimsreis is sinds januari al volgeboekt. Op 14 november 2019 gaan we met 35 enthousiaste reizigers op pad. Op deze website zullen we elke dag verslag doen van de belevenissen in de groep zodat de thuisblijvers er toch ook bij zijn.

Pelgrimsreizen naar Sumatra

SHBSS organiseert elke twee jaar een pelgrimsreis langs de Birma Siam spoorweg. Wij kunnen dat doen omdat TBRC ter plaatse voor ons de organisatie kan regelen en Thailand makkelijk bereisbaar is. Bij Sumatra ligt dat een stuk moeilijker. Toch is het mogelijk om op Sumatra de overblijfselen van de spoorlijn of de kamplokaties te bezoeken. SHBSS heeft goede contacten met Jamie en Jeff Farrell, de man achter de website Pakan Baroe death railway. Samen hebben zij indrukwekkend veel onderzoek en veldwerk verricht. Osvian Putra, een reisleider op Sumatra, kan in overleg met de familie Farrell groepen ontvangen om hen langs de spoorlijn te leiden. Jamie Farrell en Osvian Putra waren te gast op de herdenking 2018. Als u plannen heeft om een pelgrimsreis te maken, neem dan contact met ons op of direct met Osvian (in het Engels).