Herdenking 2021: zaterdag 28 augustus

De laatste zaterdag van augustus valt dit jaar op 28 augustus. Zaterdag 28 augustus 2021 is daarmee onze herdenkingsdag. De dag waarop we de slachtoffers en overlevenden van de Birma Siam en Pakan Baroe spoorweg herdenken. Wat er ook gebeurt, wij zullen deze dag op gepaste wijze invulling geven aan ons jaarlijks ritueel.

We zijn nu nog in overleg met Bronbeek en de andere herdenkingsorganisaties over wat wel en niet mogelijk zal zijn eind augustus. En dat is eerlijk gezegd nog moeilijk in te schatten. Misschien is het landgoed weer toegankelijk voor publiek, misschien duurt het allemaal toch nog veel langer dan we hopen. De live stream is ons goed bevallen afgelopen jaar, de SHBSS-familie bleek toch nog veel groter dan gedacht en we hadden zelfs live-kijkers uit Australië en Amerika. Maar de kosten van een dergelijk project zijn enorm, die kan Defensie niet zomaar nog eens voor haar rekening nemen.

Wat in ieder geval staat is dat wij zaterdag 28 augustus zullen herdenken bij het Driepagodenmonument en dat we jullie daarbij zullen betrekken en bereiken, in welke vorm dan ook. We houden jullie op de site en met de nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen.

Ongeacht de vorm van de herdenking, met publiek of zonder, hebben we twee programmaonderdelen gekozen waar we jullie hulp voor nodig hebben:

Ten eerste hebben we afgelopen jaar veel positieve reactie gekregen op de "zee van bloemen" bij het monument. Wij waren zelf ook onder de indruk. We houden deze traditie graag in ere. We gaan in onderhandeling met een bloemist die tegen een goede prijs en zonder bezorgkosten kleine en grotere bloemenhuldes zal aanbieden. We houden jullie daarover in de nieuwsbrieven op de hoogte.

Ten tweede hebben we ook dit jaar natuurlijk twee driegeneratiekransen, een voor de slachtoffers van de Birma Siam spoorweg en een voor de Pakan Baroe spoorweg. Twee families die met drie generaties tijdens de ceremonie een krans leggen bij het monument namens ons allen. Nieuw dit jaar is dat we een lid van elke familie vragen om kort in 2-3 minuten toe te lichten voor wie zij de krans leggen en wat dat voor hen betekent. Wij hebben inmiddels meer dan voldoende aanmeldingen binnen en zullen daarin een keuze maken. 

De stand van zaken in dit bericht is van medio maart 2021, we hopen medio april in ieder geval weer een update te kunnen geven.