Herdenking 29 augustus niet zoals we deden, wilden en hoopten

Het zat er al wel een beetje aan te komen, maar dinsdag 21 april kwam de verwachte duidelijkheid. Grote bijeenkomsten zijn tot 1 september verboden, daaronder valt ook onze herdenking van de Birma Siam en Pakan Baroe Spoorweg. Als bestuur vinden we dat erg jammer, want we hadden al weer mooie plannen voor het programma, maar we vinden het ook begrijpelijk en scharen ons achter dit besluit. 

Kort na de persconferentie heeft Commandant Bronbeek contact opgenomen met alle organisatiecomités. De Commandant heeft daarbij aangegeven deze nationale regel uiteraard te volgen en vroeg begrip dat hij daarnaast ook nog verantwoordelijk is voor een verzorgingstehuis met een kwetsbare groep. Waarschijnlijk zal pas komende maanden duidelijk worden wat precies wel en niet mogelijk is op het landgoed Bronbeek. De herdenking die we gewend zijn, met 900 bezoekers en een afgeladen Kumpulan, zal het echter zeker niet zijn. 

Wij willen als bestuur de herdenking op 29 augustus onder geen beding "zomaar voorbij laten gaan". De Commandant heeft aangegeven via Defensie te ijveren voor een alternatief, bijvoorbeeld een videostream. We stellen dat initiatief op prijs. Komende weken zullen we in het bestuur, samen met Bronbeek, nadenken over hoe we toch op gepaste en veilige wijze de slachtoffers van de dodenspoorwegen kunnen herdenken. Zodra daarover meer duidelijkheid is berichten we daarover op de website en via de Nieuwsbrief. 

Nog geen commentaar.

Geef je commentaar