Pelgrimsreizen … het persoonslijke verhaal

Als bestuur van SHBSS proberen wij mensen zoveel mogelijk te helpen bij reconstrueren van “het persoonlijke verhaal”. Het onderzoeken van het wat er met een krijgsgevangene, geliefde, bij de aanleg van de dodenspoorlijnen precies is gebeurd. Waar heeft hij gezeten, wat is hem overkomen? Het kennen van dat verhaal helpt om het plek te geven en stelt de oudere generaties in staat de herinnering aan hun vader of grootvader aan de hand van concrete verhalen over te brengen om de jongste generaties.

Indrukwekkend is het als u in de voetsporen van uw familieleden kunt treden en ook de daadwerkelijke kamplokaties kunt bezoeken. Sinds 2013 organiseert SHBSS elke 2 jaar een pelgrimsreis langs het Thaise deel van de Birma Siam Spoorlijn. We bezoeken daar de erevelden, reizen van Kanchanaburi naar Sangklaburi langs de overblijfselen van de spoorlijn en bezoeken Nederlandse kamplokaties. Hieronder treft u een verslag en een kort filmpje aan van de reis die wij in november 2017 hebben georganiseerd.

We hebben het vaste voornemen om in november 2019 weer met een nieuwe groep te vertrekken. Met de groep gaan twee begeleiders van SHBSS mee en een dokter. In Thailand worden wij bijgestaan door Sir Rod Beattie van het Thailand-Burma Railway Centre (TBRC). Het maximaal aantal deelnemers is 35. De reis kost ongeveer € 2.000, daarbij inbegrepen al veel diners en lunches waardoor de nog te maken persoonlijke uitgaven beperkt zullen zijn. Bij de herdenking op Landgoed Bronbeek in augustus 2018 zal er eer informatie beschikbaar zijn en kunt u zich desgewenst al inschrijven.

 

Verslag van de Pelgrimsreis langs de Birma Siam Spoorlijn, van 16 november tot en met 26 november 2017.

 

Hieronder een videoimpressie van deze reis, met dank aan John van Nimwegen:

Voor de Pakan Baroe spoorlijn hebben wij goede contacten met Jamie Farrell op Sumatra die u ter plaatse langs de overblijfselen van de spoorlijn kan leiden. Bent u van plan een reis naar Sumatra te ondernemen, neem dan contact met ons op. Jamie zal bij de herdenking van 25 augustus 2018 aanwezig zijn, wij zullen gelegenheid inrichten om hem persoonlijk te spreken en over een reis van gedachten te wisselen.