Herdenking zaterdag 25 augustus 2018 Landgoed Bronbeek

 


Reünie van spoorwegveteranen en herdenking Birma Siam en Pakan Baroe spoorweg

 

zaterdag 25 augustus 2018, 10.45 uur, Landgoed Bronbeek

 

Iedereen is van harte welkom, we zorgen ervoor dat iedereen een plaats heeft

Het is niet nodig je voor de herdenking aan te melden of te reserveren. We zorgen voor voldoende stoelen en dat er voor iedereen een plaats is. Het landgoed Bronbeek is vanaf 9.30 open. De reünie van de veteranen begint om 10 uur in de serre van de Kumpulan, de gasten van de commandant worden vanaf 10 uur verwacht in de commandantswoning. Beide groepen ontvangen hiervoor een aparte uitnodiging. De overige gasten kunnen bij de infostands en de tent vanaf 10 uur terecht voor een kop koffie. Het herdenkingsprogramma begint een kwartier eerder dan voorheen, om 10.45 uur bij het Drie Pagoden Monument.

LET OP: de treinverbinding tussen Utrecht en Ede Wageningen is door gepland onderhoud van ProRail verstoord. Er worden snelbussen ingezet of u kunt omreizen via Den Bosch. Houd rekening met 30 minuten extra reistijd en raadpleeg de reisplanner van NS. 

 

Aanmelden Indisch Lunchbuffet

Aanmelden voor het bijwonen van de herdenking is niet nodig. Als u gebruik wilt maken van de Indische lunch moet u daarvoor in bezit zijn van een lunchbon. Deze kosten € 14 per stuk. De bonnen zijn vanaf woensdag 22 augustus niet meer on-line te bestellen. Bij de SHBSS-infostand is op de herdenkingsdag nog een beperkt aantal bonnen te koop tegen contante betaling. Op = op, zorg dat u er op tijd bij bent.

Heeft u bonnen besteld, dan kunt ze op zaterdag 25 augustus vanaf 9.30 afhalen bij de SHBSS-kraam op het veld achter de Kumpulan.

 

Aanmelden spoorwegveteranen

De veteranen van de Birma Siam en Pakan Baroe spoorweg krijgen via de post een uitnodiging en aan hen wordt verzocht een aanmeldformulier in te vullen en terug te sturen. Ben u spoorwegveteraan maar heeft u geen kaart gehad van SHBSS, stuur ons dan een mail op info@shbss.nl.

 

Programma van de herdenkingsceremonie

10.30: Bezoekers wordt verzocht een plaatsje te zoeken bij het Drie Pagoden Monument.
10.45 -11.30: Herdenkingsplechtigheid bij het Drie Pagoden Monument met een toespraak door de voorzitter van SHBSS, Erik Broekroelofs. Verder zal Jules Scholten, SHBSS-pelgrimsreiziger van de 2017-reis, vertellen over zijn ervaringen. De officiële herdenkingsplechtigheid wordt ingeleid met de KNIL-dodenmars, gevolgd door een minuut stilte en het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus.
11.30: Kranslegging met aansluitend defilé en bloemlegging.

 

Activiteiten voor en na de herdenking

Het lunchbuffet in de Kumpulan is beschikbaar van 12 uur tot en met 14.00. Er zijn geen lunch-shifts, van de bezoekers wordt verwacht de drukte in de Kumpulan zelf in de gaten te houden en een geschikt lunchmoment uit te zoeken. We verzoeken de bezoekers die klaar zijn met eten plaats te maken voor anderen. De Sumatrazaal is in verband met de daar te houden presentatie na 13 uur niet meer toegankelijk voor lunchgasten.

Van 12.30 tot 13.00 is er in de Indische Zaal van het museumgebouw een boekpresentatie van Marc Entrop. Hij vond in het bureau van grootvader brieven van zijn beide oudooms, Piet en Wim Entrop. Het bleek een aangrijpend verslag van hun verblijf in Java en langs de spoorlijn in Thailand en Birma: "om het één keer op te schrijven en het daarna nooit meer te hoeven vertellen". Marc Entrop en SHBSS hebben de handen ineen geslagen om de bijzondere brieven in een boekje te bundelen. Let op: de Indische Zaal heeft een capaciteit van maximaal 50 personen, vol is vol.

Van 13.30 tot ongeveer 16 uur zijn er in de Sumatra zaal twee bijzondere presentaties over de Pakan Baroe Spoorweg. Henk Hovinga, Pakan Baroe kenner bij uitstek, zal de historie van "deze andere spoorlijn" uitleggen. Wat was het doel van deze spoorlijn en hoe ging dat in zijn werk? Daarna is het woord aan Jamie Farrell, die speciaal voor deze herdenking uit Sumatra over komt. Jamie heeft afgelopen jaren op aanwijzing van Henk Hovinga restanten van de spoorweg en kampen in de jungle blootgelegd (klik hier voor de website van Jamie Farrell). Jamie zal met veel boeiend beeldmateriaal laten zien wat er in de ondoordringbare jungle van Sumatra heden ten dage nog terug te vinden is. En dat is niet gering. Het belooft een interessante lezing te worden. De Sumatra zaal is de grote zaal in het Kumpulan gebouw. Hier is plaats genoeg, dus blijft u vooral luisteren.

Op het terrein bij de Kumpulan zijn daarnaast vanaf 10 uur diverse infostands en kramen opgezet. Daaronder ook de kraam van SHBSS waar u de lunchbonnen kunt ophalen maar ook uw keuze kunt maken uit een breed aanbod boeken en Dvd's. Let op dat u alleen contact kunt betalen en niet pinnen. In de hal van het museumgebouw rekenen wij wederom op de hulp van Stichting Oorlogsgetroffenen in de Oost (SOO), die bezoekers van de herdenking kunnen helpen met het vertalen en begrijpen van de indexkaarten van krijgsgevangenen.

 

Pelgrimsreizen naar Thailand en Sumatra

Traditiegetrouw openen we op de herdenkingsdag de inschrijving voor de volgende pelgrimsreis langs de Birma Siam spoorweg. Het gaat dan om de 2019-editie. De reisdata zijn al bekend. Vertrek uit Amsterdam op donderdag 14 november 2019 en de terugreis vanuit Bangkok op zondag 24 november 2019. We worden in Thailand begeleid door het Thai Birma Railway Centre en hebben sir Rod Beattie als gids. Vanuit het bestuur van SHBSS gaan er twee begeleiders mee, daarnaast hebben we een eigen arts in het begeleidingsteam. Bij de infostands op het veld achter de Kumpulan zal een promotiefilm draaien en is er informatie beschikbaar. Voor een verslag van de reis in 2017, klik hier.

Bent u geïnteresseerd in een reis naar Sumatra, om daar de plekken van de kampen te bezoeken en de restanten van de spoorlijn in de jungle te ervaren? Wij hebben Jamie Farrell uitgenodigd om juist op dit punt onze bezoekers van de herdenking te helpen. Jamie is tussen de herdenking en zijn presentatie beschikbaar voor vragen en uitleg bij de SHBSS-infostand.

Bereikbaarheid en algemene informatie

De herdenking vindt zoals gebruikelijk plaats bij het Drie Pagoden en Pakan Baroe Monument op Landgoed Bronbeek, Velperweg 147, 6824 MB in Arnhem. Parkeren op het Bronbeek-terrein is vooral bedoeld voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Er worden geen speciale parkeerkaarten verstrekt of plaatsen gereserveerd. Als u slecht ter been bent en een parkeerplek op het terrein wilt gebruiken, komt u dan tijdig!

Voor degenen die beter ter been zijn is er ruime parkeermogelijkheid bij de nabijgelegen Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), Ruitenberglaan 31, 6826 CC, Arnhem. Deze parkeerplaats is geopend tussen 07.30 – 18.00 uur en bevindt zich op 500 meter van Bronbeek.

Met openbaar vervoer is Bronbeek te bereiken vanaf NS-station Arnhem met buslijn 1 richting Velp. De bus gaat viermaal per uur; reisduur circa 15 minuten. Uitstappen bij halte Bronbeek.

 

Wij zijn als Stichting in staat deze jaarlijkse reünie en herdenking te organiseren dankzij de gastvrijheid en ondersteuning van de medewerkers van Defensie op het landgoed Bronbeek en de financiële ondersteuning van het Vfonds en Nationaal Comité 4 en 5 mei.