Herdenking zaterdag 19 augustus 2017 Landgoed Bronbeek


Reünie van spoorwegveteranen en herdenking Birma Siam en Pakan Baroe spoorweg

 

zaterdag 19 augustus 2017, vanaf 11 uur, Landgoed Bronbeek

 

Iedereen is van harte welkom, we zorgen ervoor dat iedereen een plaats heeft

Het is niet nodig je voor de herdenking aan te melden of te reserveren. We zorgen voor voldoende stoelen en dat er voor iedereen een plaats is. Het landgoed Bronbeek is vanaf 9.30 open. De reünie van de veteranen begint om 10 uur in de serre van de Kumpulan, de gasten van de commandant worden vanaf 10 uur verwacht in de commandantswoning. Beide groepen ontvangen hiervoor een aparte uitnodiging. De overige gasten kunnen bij de infostands en de tent vanaf 10 uur terecht voor een kop koffie. Om 11 uur begint het herdenkingsprogramma bij het Drie Pagoden Monument.

 

Aanmelden Indisch Lunchbuffet

Aanmelden voor het bijwonen van de herdenking is niet nodig. Echter, als u na de herdenkingsplechtigheid gebruik wilt maken van het Indisch lunchbuffet in de Kumpulan is het wél belangrijk dat u zich van te voren aanmeldt en betaalt. De keuken moet immers weten hoeveel gasten zij kan verwachten. Aanmelden voor het lunchbuffet kan via dit aanmeldformulier. De lunchbonnen kunt u afhalen bij de SHBSS-kraam op het veld achter de Kumpulan.

 

Aanmelden veteranen

De veteranen van de Birma Siam en Pakan Baroe Spoorweg krijgen via de post een uitnodiging en aan hen wordt verzocht een aanmeldformulier in te vullen en terug te sturen. Digitaal vaardige veteranen of ondersteuners kunnen zich desgewenst echter ook via deze link aanmelden. De papieren aanmelding is dan niet meer nodig.

 

Programma voor de herdenking

10.45: Bezoekers wordt verzocht een plaatsje te zoeken bij het Drie Pagoden Monument.
11.00-11.45: Herdenkingsplechtigheid bij het Drie Pagoden Monument met een gedicht voorgelezen door Caitlyn van de Kaap (achterkleindochhter van een spoorwegveteraan) en een toespraak door de voorzitter van SHBSS Erik Broekroelofs. Verder vertelt Lars Bannink, kleinzoon van een spoorwegveteraan, herinneringen van zijn grootvader aan de Birma Siam Spoorweg. Wouter Muller brengt een muzikale ode aan de slachtoffers van de Dodenspoorwegen.
De officiële herdenkingsplechtigheid wordt ingeleid met de KNIL-dodenmars, gevolgd door een minuut stilte en het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus.
11.45: Kranslegging met aansluitend defilé en bloemlegging onder muzikale begeleiding van Wouter Muller.

 

Activiteiten voor en na de herdenking

Het lunchbuffet in de Kumpulan is beschikbaar van 12 uur tot en met 14.30. Er zijn geen lunch-shifts, van de bezoekers wordt verwacht de drukte in de Kumpulan zelf in de gaten te houden en een geschikt lunchmoment uit te zoeken. We verzoeken de bezoekers die klaar zijn met eten plaats te maken voor anderen. De Sumatrazaal is in verband met de daar te houden presentatie na 13.45 niet meer toegankelijk voor lunchgasten.

Van 13 tot 13.45 is er in de Indische Zaal van het museumgebouw een boekpresentatie van Martje Saveur van haar boek "Het koffertje van mijn moeder". Zie voor meer informatie het recente nieuwsbericht op de website. Na afloop van de presentatie bent u in de gelegenheid het boek aan te schaffen. Let op: de Indische Zaal heeft een capaciteit van maximaal 50 personen, vol is vol.

Vanaf 14.15 is er in de Sumatra Zaal een gezamenlijke presentatie van Lars Bannink en zijn grootvader Louk Bannink, een spoorwegveteraan. Samen halen zij herinneringen op over het zeetransport en de aanleg van de Birma Siam Spoorweg. Een unieke kans om nog uit eerste hand verhalen over toen te horen. De Sumatra Zaal is de grote zaal in het Kumpulan gebouw. Hier is plaats genoeg, dus blijft u vooral luisteren.

Op het terrein bij de Kumpulan zijn daarnaast vanaf 10 uur diverse infostands  en kramen opgezet. Daaronder ook de kraam van SHBSS waar u de lunchbonnen kunt ophalen maar ook uw keuze kunt maken uit een breed aanbod boeken en Dvd's. Let op dat u alleen contact kunt betalen en niet pinnen.

 

Bereikbaarheid en algemene informatie

De herdenking vindt zoals gebruikelijk plaats bij het Drie Pagoden Monument en het Pakan Baroe Spoor op Landgoed Bronbeek, Velperweg 147, 6824 MB in Arnhem. Parkeren op het Bronbeek-terrein is vooral bedoeld voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Er worden geen speciale Parkeerkaarten verstrekt of plaatsen gereserveerd. Als u slecht ter been bent en een parkeerplek op het terrein wilt gebruiken, komt u dan tijdig!

Voor degenen die beter ter been zijn is er ruime parkeermogelijkheid bij de nabijgelegen Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), Ruitenberglaan 31, 6826 CC, Arnhem. Deze parkeerplaats is geopend tussen 07.30 – 18.00 uur en bevindt zich op 500 meter van Bronbeek.

Met openbaar vervoer is Bronbeek te bereiken vanaf NS-station Arnhem met buslijn 1 richting Velp. De bus gaat viermaal per uur; reisduur circa 15 minuten. Uitstappen bij halte Bronbeek.

 

Wij zijn als Stichting in staat deze jaarlijkse reünie en herdenking te organiseren dankzij de gastvrijheid en ondersteuning van de medewerkers van Defensie op het landgoed Bronbeek en de financiële ondersteuning van het Vfonds en Nationaal Comité 4 en 5 mei.